Cukinia na zimę w pomidorowej zalewie – Obłędna w smaku. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Umyj słoiki pod gorącą, bieżącą wodą, z dodatkiem sody oczyszczonej. Wytrzyj do sucha. Do słoików włóż po jednym liściu porzeczki i wiśni, ząbek czosnku, 3 kulki ziela angielskiego i baldachę kopru oraz po kilka plasterków papryczki.

Cukinię umyj i pokrój, bez wcześniejszego obierania, w dość grube słupki długości 8 cm (tak, by zmieściły się w słoiku). Ułóż cukinię ciasno w słoikach i zalej wrzątkiem.

 

 

Przygotuj marynatę –  wymieszaj w garnku  wodę z cukrem, solą i koncentratem pomidorowym.

Zagotuj. Ze słoików odlej wcześniej wlany wrzątek, do każdego dodaj 1 łyżkę octu i dopełnij gorącą marynatą. Słoiki zakręć i postaw do góry dnem. Zakrętki do słoików musza być uprzednio wyparzone i gorące, zapewni to szczelność zamknięcia.

 

Owiń ręcznikiem lub kocem i pozostaw na dwa dni. Po tym czasie możesz je przenieść w chłodniejsze miejsce, do spiżarni lub piwnicy.

 

Zimą smakuje pysznie jako dodatek do dań głównych, oryginalny składnik sałatek warzywnych zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych  lub po prostu zjedzona na kanapce!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!