Mannik to wyjątkowy deser, który zawsze wychodzi wspaniale! Można znaleźć wiele jego wersji, ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Do mannika możemy dodać również orzechy – doda mu to ciekawej nuty smakowej.
Kaszę mannę mieszamy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym w misce. Dodajemy wodę i pozostawiamy na około 3 godziny.
Następnie do mieszanki wlewamy olej słonecznikowy i dodajemy kakao, całość mieszamy. Do miski z kaszą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a także rodzynki i wszystko łączymy.
Wlewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego uprzednio do 190 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polać polewą, obsypać cukrem pudrem albo rozkroić je na kilka części i przełożyć dżemem, kremem czy ulubionymi owocami.
Comments are closed.