Delikatne jak puch bułeczki z mlekiem skondensowanym – moja rodzina je uwielbia

Mleko delikatnie podgrzać, dodać do niego łyżkę cukru i drożdże. Mąkę przesiać przez sito. Trzy łyżki dodać do rozczynu i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. Wymieszać jajko, sól. Masło stopić i ostudzić. Dodać do mieszaniny wraz z cukrem. Powstałą mieszaninę wlać do rozczynu drożdżowego i dobrze wymieszać.

Następnie dodawać stopniową mąkę i mieszać szpatułką. Dodać olej roślinny. Naszykować miejsce do wyrabiania ciasta. Posypać blat mąką. Wyłożyć ciasto i wyrabiać do czasu, aż przestanie się kleić do rąk.

Posmarować miskę olejem. Włożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po upływie tego czasu, uniesione ciasto zgnieść dłonią i ponownie odstawić na pół godziny.

Aby przygotować kruszonkę, należy wymieszać mąkę z masłem i cukrem, tak aby powstały okruchy.

Ciasto podzielić na równe części. Każdą część uformować w kulę. Zakryć wszystkie folią i zostawić na 10 minut. Przygotować nadzienie. Ugotować mleko skondensowane.

Wziąć kulkę i delikatnie rozpłaszczyć. Na środku wyłożyć nadzienie w odpowiedniej ilości, aby nie wypływało podczas sklejania ciasta. Uformować bułeczkę.

Uformowane bułki wyłożyć na blasze do pieczenia. Zakryć je folią i zostawić na 20 minut, aby ciasto podrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch bułek posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą i posypać kruszonką. Piec przez 20-25 minut. Smacznego!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!