You might also like
Konsystencja galaretki sprawia, że krem jest niebywałą inspiracją do tworzenia nowych przepisów. można go wykorzystać na wiele sposobów, tak, by za każdym razem prezentował się nieco inaczej. Możemy podawać go jako nadzienie do naleśników lub też przekładać nim ciasta tak, by miały wiele pięter.
Oprócz mnóstwa walorów smakowych, krem posiada także… sporo kalorii. Dlatego w tym przepisie proponujemy Ci wersję fit, na którą i Twój dietetyk się skusi 🙂
Cukier i żółtka ucieramy razem, wstawiamy na kuchenkę i regulujemy ją na małą moc. Do rondelka wlewamy powoli małym strumieniem mleko, podgrzewamy przez 10 minut, cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
Śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu (możemy zastąpić ją jogurtem naturalnym) ubijamy razem z ekstraktem waniliowym. Zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy ją do jajek i mleka, mieszamy i czekamy, aż nasza masa wystygnie w temperaturze pokojowej.
Dodajemy ubitą wcześniej śmietanę (lub jogurt, jeśli go stosowaliśmy) i dokładnie mieszamy składniki o połączenia. Wkładamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, deser jest gotowy! Trzeba pamiętać, że elastyczność i konsystencja deser zależy od ilości żelatyny, dlatego możemy dostosowywać, ile łyżek tego składnika dodamy.
Comments are closed.