Domowe „krówki” w 15 minut – bez chemii i konserwantów – lepsze w smaku od kupnych

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • 200 g cukru,
  • 45 g masła
  • 40 ml mleka.

Na gorącej patelni z grubym dnem rozpuszczamy na małym ogniu cały cukier. Podczas tej czynności absolutnie nie mieszamy.

 

 

Kiedy cukier zmieni konsystencję niezwłocznie dodajemy masło i zwiększając moc palnika mieszamy by nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wlewamy do nich podgrzane uprzednio mleko. Całość mieszamy dokładnie i po kilku minutach gotowania zdejmujemy z ognia.

 

 

Tak przygotowaną masę przekładamy do niewielkich foremek, np. tych używanych do kostek lodu lub babeczek. Jeśli nie posiadamy foremek możemy użyć blaszki, a po zastygnięciu cukierki po prostu pokroić.

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!