Domowe lody w stylu retro – Autentyczne, aksamitne i wolne od wszelkich konserwantów. Przygotowuję je dla mojej rodziny co najmniej raz w tygodniu.

Gdy zatęsknimy za prawdziwymi, niepowtarzalnymi lodami z naszych dziecięcych lat, mamy dwie opcje: zapomnieć o nich na zawsze albo wykonać ten fenomenalny przepis i zaserwować je swoim najbliższym. Oto, jak stworzyć te wspaniałe lody z naturalnych składników w tradycyjnym stylu:

 

Lody Mleczne z Nutą Śmietanki

 

SKŁADNIKI:
  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • żółtka z 3 jaj
  • 5 g wanilii
PRZYGOTOWANIE:

1. Podgrzewaj mleko w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj cukier i wanilię, dobrze wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i pozwól ostygnąć.

 

2. W międzyczasie, ubij żółtka jaj i wymieszaj je z całkowicie wystudzonym mlekiem.

 

3. Ponownie podgrzewaj mieszankę do momentu wrzenia i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta. Pozwól jej na ponowne ostygnięcie.

 

4. W dużym naczyniu, ubij śmietankę na puch, a następnie połącz ją z mleczną masą. Przenieś do zamkniętego pojemnika i umieść w zamrażarce.

5. Co godzinę, mieszaj lody łyżką – dzięki temu staną się bardziej puszyste i bez grudek. Kiedy całkowicie zastygną – są gotowe do podania!

 

Tradycyjne Lody Śmietankowe

SKŁADNIKI:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 125 ml mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii
  • żółtka z 4 jaj
PRZYGOTOWANIE:

1. Ubij żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodaj powoli śmietankę 12% i wanilię, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.

 

2. Przenieś tę masę do garnka o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając (pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia). Następnie zdejmij z ognia i pozwól ostygnąć.

 

3. Teraz przecedź masę przez sitko, przenieś do zamkniętego pojemnika plastikowego, zostawiając trochę miejsca na masę śmietankową. Umieść w zamrażarce.

 

4. Tymczasem, ubij śmietankę 36% na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz ją ze schłodzoną masą, którą wcześniej przygotowałaś. Wstaw do zamrażarki.

 

 

 

Co godzinę, mieszaj lody łyżką w pojemniku, aby dodać im puszystości. Gdy całkowicie zastygną – są gotowe do spożycia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!