You might also like
Do garnka dodaj mleko oraz sól (dla smaku) oraz kefir (wyłącznie, jeśli chcesz, żeby ser był delikatny). Mieszaj aż do całkowitego zagotowania mleka. W osobnym naczyniu ubij jajka.
Następnie do gotującego się mleka wlej śmietanę oraz przygotowane wcześniej jajka. Gotuj na wolnym ogniu kolejne nie dłużej niż sześć minut. Nie zapomnij przez cały czas mieszkać produkt za pomocą trzepaczki. Po jakimś czasie twaróg powinien oddzielić się od serwatki.
Przecedź zawartość garnka za pomocą durszlaka. Dla lepszego efektu użyj kilkukrotnie złożonego materiału (np. gaza). Wyciągnij ser oraz nakryj go materiałem.
Aby ser pozbył się nadmiaru wody, przyciśnij do od góry ciężkim przedmiotem o wadze około jednego kilograma. Odczekaj 4 godziny i wsadź ser do chłodnego miejsca. Gotowe!
Comments are closed.