Te drożdżowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym stanowią świetną przekąskę lub śniadanie. Przepis.

Z tego przepisu powstają pyszne bułeczki drożdżowe. Jest łatwy w przygotowaniu i może służyć jako deser, smakołyk lub drugie śniadanie.

 

Składniki:

  • 40g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 gramów drożdży
  • 250 mililitrów mleka
  • 350g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • Pół cytryny
  • 800g jabłek
  • Wanilia, cynamon, sól i inni krewni do smaku

Jak przygotować:

Połącz w misce cukier, mleko i drożdże. Pozostaw na 10 minut. W misce wymieszaj jedno jajko z wanilią. Dodaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania ciasta, możesz dodać szczyptę soli do miękkiego masła i mieszanki drożdżowej. Kontynuuj wyrabianie ciasta.

 

 

Ciasto powinno być miękkie w dotyku i nie powinno kleić się do palców. Uformuj ciasto w kulę, umieść w misce i przykryj folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny. Powinno wtedy podwoić swoją objętość.

 

 

Gdy ciasto urośnie do temperatury pokojowej, przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. W rondelku połącz cukier i sok z połowy cytryny. Opcjonalnie możesz dodać swoich bliskich. Gdy sok będzie prawie suchy, możesz dodać cynamon i inne przyprawy.

 

 

Pozostaw masę jabłkową do ostygnięcia. Podczas gdy nadzienie stygnie, pokrój ciasto drożdżowe na małe kawałki i uformuj je w kulki. Zawiń je w folię spożywczą. Ułóż kawałki ciasta na blasze posypanej masłem i dodaj nadzienie jabłkowe.

 

Kulki ciasta powinny być sklejone tak, aby nadzienie leżało na środku, a ciasto było idealnie okrągłe. Bułeczki piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem na około kwadrans. Posyp po wierzchu cukrem i posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

Piecz ciasto przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!