W domu, pokrój warzywa, podsmaż marchewkę i cebulę na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Proces powinien trwać około pięciu minut, zależy nam na uzyskaniu złotego koloru warzyw. Dodaj pokrojoną kapustę i smaż kolejne pięć minut, następnie dodaj trochę wody oraz pomidory lub pomidorową pastę.
W przypadku młodej kapusty, duszenie nie powinno zająć dłużej niż piętnaście minut, innej uduszenie może zająć nawet czterdzieści minut.
Wybór tego rodzaju kapusty zacznij od sprawdzenia koloru liści, powinny być jasno fioletowego koloru. Nie wybieraj miękkich okazów, ich jakość nie będzie zadowalająca.
W przypadku czerwonej kapusty, wzbogacanie jej o inne warzywa jest zbędne. Najprościej i najsmaczniej będzie, jeśli pokroisz kapustę i udusisz ją z samymi przyprawami, np. solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj też łyżkę octu i trochę oleju. Ewentualnie możesz się zdecydować na dodanie pomidorów, pasty pomidorowej, octu ryżowego lub jabłkowego oraz odrobiny cukru.
Comments are closed.