Francuski filet z kurczaka prosto z patelni. Mięso zachwyca swoją delikatnością i soczystością.

Zgodnie z tradycyjnym przepisem, filet kurczaka po francusku przygotowywany jest w piekarniku. Dzisiaj przedstawię Wam jednak wersję tego dania, które przyrządzamy na patelni.

 

Delikatność i soczystość mięsa to jego główne atuty. Do przygotowania kurczaka po francusku wykorzystamy składniki, które bez problemu znajdziemy w naszej kuchni.

 

 

Składniki:
  • 350 g fileta z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 200 g cebuli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g twardego sera
  • Sól oraz ulubione przyprawy do smaku

 

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka kroimy na kawałki o grubości około 1 cm, następnie smażymy na oleju roślinnym do momentu, aż nabierze złotego koloru.

 

2. Cebulę kroimy w półksiężyce i dodajemy do kurczaka.

 

3. Obrane ziemniaki kroimy na plasterki o grubości 3-4 mm i dorzucamy do naszej mieszanki na patelni.

 

4. Doprawiamy solą i przyprawami wedle własnego gustu.

 

5. Następnie smażymy wszystko pod przykryciem przez 10 minut, po czym dodajemy pokrojone pomidory i starty ser.

 

6. Całość dusimy na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.

 

Gotowego kurczaka po francusku możemy podawać. Czas zasiąść do stołu i delektować się tym pysznym daniem.
Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!