Jabłkowa symfonia – Budyń, jabłka, bita śmietana, galaretka i pyszne ciasto na ląduje Twoim stole. Niebo w gębie
Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę w misie miksera lub w wysokim naczyniu, powoli dosypując szklankę drobnego cukru, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników.
Do masy jajecznej przesiać mąkę przez sito o drobnych oczkach, dodać cynamon i pozostałe przyprawy korzenne oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Przygotować formę do pieczenia o wymiarach mniej więcej 40 × 25 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia i na papier wylać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, włączyć termoobieg. Wierzch ciasta wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeśli zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, po czym przeciąć na pół w płaszczyźnie poziomej. Dolną warstwę umieścić z powrotem w formie.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, cienko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Łyżkę masła roztopić na patelni lub w garnku, uważać by się nie przypaliło. Dodać jabłka i smażyć, ciągle mieszając od 5 do 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać opakowanie galaretki i wymieszać dokładnie, aż się rozpuści. Odstawić na bok.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Dwa budynie i cukier waniliowy rozmieszać w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dolać budyń i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu wystygnięcia.
Opakowanie galaretki rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, pozostawić do przestygnięcia. 250 g masła ucierać w misie miksera, stopniowo dodając budyń. Mieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w formie, wyrównać szpatułką. Na budyń wyłożyć jabłka i ponownie wyrównać. Na jabłkach kłaść namoczone w rozpuszczonej galaretce biszkopty.
Całość włożyć do lodówki na około pół godziny. Po schłodzeniu na biszkopty wylać resztę galaretki pozostałej po moczeniu biszkoptów i ponownie wstawić do lodówki do czasu stężenia.
Comments are closed.