Podpowiedzi te wykorzystasz między innymi do pieczenia łopatki, szynki wieprzowej czy jagnięciny. Zapraszamy do lektury artykułu, który pozwoli Ci przygotować smaczne, ale przede wszystkim równomiernie upieczone mięso!
Od czego zacząć? Przygotowania rozpoczynają się jeszcze przed samym procesem pieczenia, gdyż musisz najpierw wybrać idealny kawałek mięsa. Najlepiej, aby jego waga nie przekraczała 2-2,5 kg. To niezwykle istotne, bo tylko zachowanie tego parametru pozwoli Ci uzyskać doskonale upieczone mięso.
Jeśli kawałek będzie zbyt duży, po wyjęciu go z piekarnika może czekać Cię przykre rozczarowanie. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że będzie on zbyt przypieczony na brzegach, a surowy w środku. Aby tego uniknąć, zawsze dbaj o odpowiednią wagę mięsa.
Jak dodatkowo wzmocnić smak mięsa? Aromatu doda mu smalec lub czosnek, którym wystarczy je nadziać – w przypadku chudego mięsa marynata będzie niezwykle soczysta. Jeśli pieczesz wołowinę, doskonale będzie się z nią komponować musztarda oraz miód. Z kolei wieprzowina lubi towarzystwo ziół prowansalskich i słodko-kwaśnych sosów.
Comments are closed.