Jak uprawiać boczniaki – oto najprostszy przepis. Już nie trzeba kupować w sklepie

Podłożem, które sprawdzi się przy uprawie boczniaków może być łuska słonecznika lub gryki, kolby kukurydzy albo słoma jęczmienna. Zaopatrz się w około 10 kg zmiażdżonego podłoża. Nie kupuj wiórów ani trocin – nie uda ci się wyhodować na nich grzybów.

Podłoże potraktują gorącą parą wodną, a następnie gotuj przez mniej więcej godzinę. Na koniec umieść je pod prasą i ostudź do temperatury pokojowej (mniej więcej 25 stopni).

Grzybnia jest łatwo dostępna, np. w gospodarstwach zajmujących się przemysłową hodowlą grzybów. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z hodowlą grzybów, wystarczy ci kilogram grzybni. Wyrośnie z niej mniej więcej 5 kilogramów boczniaków.

 

Zanim rozpoczniesz układanie grzybni, dokładnie zdezynfekuj wszystko, z czym grzybnia będzie miała kontakt. Następnie wymieszaj podłoże z grzybnią, w stosunku 5 cm do 0,5 cm. Mieszaninę włóż do plastikowej torby, o objętości 10-15 kg lub do 2-3 mniejszych worków o objętości 5 kg. Odkaź nóż i wykonaj nim nacięcia o długości 1 cm, rozcinając worki.

 

Worki zawiąż i powieś pionowo, tak, żeby tlen mógł się wydobywać z całej torby (dzięki nacięciom). Dobrym pomysłem jest powieszenie worków na haku, przymocowanym do sufitu.

Pomieszczenie, w którym będą znajdowały się worki, musi mieć odpowiednią, nie przekraczającą 22 stopni, temperaturę.

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!