Pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, z całą pewnością zasmakują każdemu. Warto je przygotować. Oto przepis.
Składniki do przygotowania bułeczek.
- 260 ml mleka
- 370 g pszennej mąki
- 6 łyżeczek cukru
- 7 g drożdży. Ważne by były to suche drożdże
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie ciasta na bułeczki.
Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i wsypujemy około 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy a następnie podgrzewamy, nie przerywając mieszania. W finale powinniśmy uzyskać masę, która będzie przypominać pudding. Masę można pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie drożdży. Mieszamy je z mlekiem i dwiema łyżkami cukru. Po przygotowaniu odstawiamy na około 15 minut.
Przygotowanie ciasta. Pozostałą mąkę warto przesiać, dodać sól i wsypać na stolnicę. Do mąki dodajemy jajko. Bardzo ważne jest, by miało ono temperaturę pokojową, a więc wcześniej należy je wyjąć z lodówki. Do tego wszystkiego dodajemy mleko z drożdżami a także wcześniej podgrzewaną masę.
Ciasto można mieszkać mikserem lub zagniatać. W końcowym etapie do ciasta należy dodać jedną łyżkę miękkiego miasta. Ciasto przygotowane idealnie jest gładkie i nie przylepia się do dłoni. Przygotowujemy miskę w której ciasto będzie rosnąć. Ścianki miski należy wysmarować masłem. Ciasto wkładamy do środka, przykrywamy. Powinno tak stać co najmniej 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
Mieszamy cynamon z cukrem i roztopionym masłem. Masła powinno być nie więcej niż dwie łyżki. Kładziemy ciasto na stolnicy, miażdżymy je, by uzyskać wygląd naleśnika. Dzielimy go na osiem równych kawałków, z których formujemy kulki.
Każdą kulkę rozciągamy tak, by przypominała owal. Smarujemy masłem cynamonowym i formujemy. Na początku zagniatamy brzegi rozciągniętej kulki do wewnątrz, następnie wałkujemy wałkiem i zwijamy, by uzyskać kształt bułki. Przygotowane bułki przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Comments are closed.