Mięso wychodzi smaczne i soczyste. Karkówka z pieczarkami i cebulą – unikalny przepis od mojej synowej.

Karkówka za zwyczaj kojarzy się z sezonem grillowym. Wiele osób głowi się jaką marynatę przygotować, aby mięso wyszło smaczne i soczyste.

Co jednak, gdy sezon grillowy się kończy? Należy karkówkę zupełnie wyeliminować z menu? Wręcz przeciwnie! Karkówka jako danie obiadowe również może zrobić furorę na stole.

 

 

Ten sposób przygotowania karkówki jest idealny na smaczne i syte danie obiadowe.

Można je podać podczas zwykłego rodzinnego obiadu, ale sprawdzi się także z powodzeniem podczas spotkania w większym gronie. Przygotowanie nie sprawia trudności, a ilość mięsa można spokojnie, proporcjonalnie powiększyć tak, aby każdy gość był w pełni najedzony.

 

Składniki:

  • 1kg karkówki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 0,5kg pieczarek
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa

 

Składniki sosu:

  • 2 łyżki Maggie lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy na plastry średniej grubości, następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po tym czasie każdy plaster mięsa należy obtoczyć w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Karkówka nie musi być dobrze zesmażoną, wystarczy jedynie podsmażyć ją tak, aby nie miała już krwistego koloru. Każdy usmażony kawałek mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby utworzyć mięsną warstwę. Na mięsie układamy kolejną warstwę, ale tym razem z pokrojonych w plastry i nadal surowych cebuli i pieczarek.

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru oraz konsystencji, a następnie zalewamy nim wyłożone w żaroodpornym naczyniu warstwy.

 

 

Naczynie ląduje w piekarniku, aby karkówka piekła się w nim w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

 

Sposób podania:

Gotowa karkówka będzie bardzo miękka, na tyle, że spokojnie będzie się sama rozpływała w ustach. Do tego będzie sporo sosu, dlatego mięso najlepiej podać z ziemniakami w formie pure, z ulubioną kaszą lub z czarnym ryżem, który idealnie podbije smak sosu.

 

Do tego idealnie pasuje surówka o lekkiej kwaskowatości dla kontrastu smakowego. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!