Kochasz ryby – Nasze wskazówki, uzyskane od szefa kuchni, pomogą Ci w ich przygotowaniu.

Ryby powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie- dietetycy są co do tego zgodni.

Można je przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów, jednak wiele osób najbardziej docenia je w postaci chrupiących panierowanych filetów. Jak je przygotować, aby przypominały te z najlepszych smażalni? Wystarczy trzymać się kilku wskazówek.

 

 

Będziemy potrzebować:

  • 6-8 filetów rybnych (najlepiej z dorsza lub mintaja, mogą być świeże lub mrożone)
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 150 g mąki (jedna szklanka)
  • 300 g bułki tartej (dwie szklanki)
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • olej do smażenia, np. z pestek winogron

Jeśli używamy filetów mrożonych, warto namoczyć je w gazowanej wodzie mineralnej. Ten sposób skróci czas rozmrażania i sprawi że ryba będzie delikatna i smaczna.

Przed panierowaniem skrapiamy kawałki ryby sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowane odstawiamy na co najmniej 20 minut. W tym czasie szykujemy panierkę: ubijamy jajka z odrobiną soli, do dwóch osobnych głębokich talerzy wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.

Przystępujemy do panierowania! Najpierw filety obtaczamy w mące, moczymy w masie jajecznej, następnie obtaczamy w bułce tartej. Aby panierka była grubsza, powtarzamy proces ponownie zanurzając nasze filety w jajkach i tartej bułce.

 

 

Filety są już prawie gotowe, ale jeśli przed smażeniem włożymy je na 20 minut do zamrażarki, nie będą rozpadać się na patelni. Takie przygotowania mogą się wydawać czasochłonne, ale na prawdę zaowocują! Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej.

Aby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę umieszczamy na patelni mały kawałek chleba. Jeśli się zrumieni, czas smażyć nasze rybne przysmaki. Kładziemy je delikatnie i obsmażamy po kilka minut z obu stron, obracając bardzo ostrożnie płaską drewnianą łopatką. Po zdjęciu z patelni odkładamy na  chwilę na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy z frytkami lub ziemniakami i obowiązkową sałatką ze świeżych warzyw.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!