To magiczne ciasto można zrobić bez jajek i mleka. To ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste. Przepis.

Szukasz przepisu na pyszne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto?

Ten przepis jest obowiązkowy do wypróbowania. To magiczne ciasto można zrobić bez mleka i jajek. Jest lekkie i puszyste.

Składniki:

 

 

Jasne ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 220 ml gorącej wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można też zastąpić cukrem waniliowym).
  • 60 ml olejów roślinnych

Ciemne ciasto:

  • 30 g naturalnego kakao
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • Gorąca woda 240 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól – szczypta
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można też zastąpić cukrem waniliowym).
  • 60 ml olejów roślinnych

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj jasne ciasto.

 

 

Najpierw mieszamy gorącą wodę i olej roślinny z esencją waniliową.

 

 

Mąkę mieszamy w misce. Dodajemy resztę składników.

 

 

Wymieszaj suche składniki ze składnikami w misce. Wymieszaj wszystko razem, aż do dobrego połączenia.

 

 

Masę należy przelać do silikonowej foremki. Zanim zaczniesz, natłuść formę.

 

 

Ciemne ciasto przygotować w ten sam sposób. Dodaje się tylko kakao. Kakao wymieszać z mąką.

 

 

Ciemne ciasto nałożyć na jasne.

 

 

Ciasto piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe magiczne ciasto możesz udekorować roztopioną czekoladą lub innymi ozdobami. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!