You might also like
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta połącz ze sobą i ugnieć do momentu powstania ciasta bez grudek. Składniki możesz także zblendować, a aby ułatwić sobie ich połączenie, masło możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałeczki. Otrzymane ciasto podziel na dwie równe części.
Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie jedną z przygotowanych części ciasta ułóż na dnie i równomiernie ją rozprowadź. Pamiętaj, że aby ciasto się nie rozpadało należy je delikatnie ubić.
Makowiec należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Jeśli ciasto, którym posypiesz makowiec będzie mocno zarumienione to znak, że jest ono upieczone.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż je razem z formą do lodówki na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby nie wyjmować ciasta z formy, ponieważ może się ono „rozlać”.
Comments are closed.