Makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam. To ciasto skusi każdego łasucha

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta połącz ze sobą i ugnieć do momentu powstania ciasta bez grudek. Składniki możesz także zblendować, a aby ułatwić sobie ich połączenie, masło możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałeczki. Otrzymane ciasto podziel na dwie równe części.

 

 

Przygotuj formę, w której będziesz piec makowiec.

Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie jedną z przygotowanych części ciasta ułóż na dnie i równomiernie ją rozprowadź. Pamiętaj, że aby ciasto się nie rozpadało należy je delikatnie ubić.

 

 

Na ciasto wylej przygotowaną masę makową i posyp ją startą na tarce o małych oczkach drugą połową ciasta.

 

 

Makowiec należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Jeśli ciasto, którym posypiesz makowiec będzie mocno zarumienione to znak, że jest ono upieczone.

 

 

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż je razem z formą do lodówki na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby nie wyjmować ciasta z formy, ponieważ może się ono „rozlać”.

Po wyciągnięciu z lodówki będzie ono już gotowe do spożycia. Smacznego!

3 of 3Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!