Marchewka po koreańsku to świetny zamiennik dla tradycyjnych sałatek i surówek, które podaje się do obiadu.

Do tego przepisu trzeba będzie użyć kilograma marchewek. Pierwszym krokiem w przygotowaniu jest usunięcie skóry z marchewki. Pokrój je w paski lub zetrzyj na tarce.

 

 

Pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Do marchewek dodaj pół łyżeczki cukru i łyżeczkę soku. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Dobrym pomysłem, w zależności od gustu, jest skropienie marchewek w occie po ich doprawieniu.

 

 

Jedną cebulę kroimy w małe krążki lub w kostkę i podsmażamy na olejach roślinnych. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej czerwoną paprykę i dobrze mieszamy. Aby pozwolić warzywu ostygnąć, dobrze jest nie podgrzewać patelni.

 

 

Dodaj jeden wyciśnięty ząbek czosnku do miski wraz z przyprawionymi warzywami. Można też posiekać ząbek bardzo drobno. Marchew można również doprawić 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki kolendry.

 

 

Po doprawieniu sałatki dodaj do niej wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko dobrze połączyć, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Całą mieszankę odstawić w chłodne i suche miejsce np. do lodówki.

Po 2 – 3 godzinach sałatka może być gotowa do spożycia. Przyprawy i marchewki puszczą sok, dzięki czemu sałatka nie wyschnie.

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!