Do tego przepisu trzeba będzie użyć kilograma marchewek. Pierwszym krokiem w przygotowaniu jest usunięcie skóry z marchewki. Pokrój je w paski lub zetrzyj na tarce.
Pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Do marchewek dodaj pół łyżeczki cukru i łyżeczkę soku. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Dobrym pomysłem, w zależności od gustu, jest skropienie marchewek w occie po ich doprawieniu.
Jedną cebulę kroimy w małe krążki lub w kostkę i podsmażamy na olejach roślinnych. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej czerwoną paprykę i dobrze mieszamy. Aby pozwolić warzywu ostygnąć, dobrze jest nie podgrzewać patelni.
Dodaj jeden wyciśnięty ząbek czosnku do miski wraz z przyprawionymi warzywami. Można też posiekać ząbek bardzo drobno. Marchew można również doprawić 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki kolendry.
Po doprawieniu sałatki dodaj do niej wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko dobrze połączyć, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Całą mieszankę odstawić w chłodne i suche miejsce np. do lodówki.
Comments are closed.