You might also like
Ukraińskie roladki z cebulą i sosem możesz połączyć z niemal każdym daniem dodatkowym. Można wykorzystać składniki, które już masz w domu. Możesz cieszyć się oryginalnym smakiem mięsa, wykonując ten przepis.
Pokrój mięso na cienkie plastry. Powinny one mieć grubość około 1 cm. Za pomocą tłuczka rozbij je z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Umieść w szczelnym pojemniku i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Pokrój połowę cebuli w cienkie plasterki. W pojemniku wymieszaj ocet, sól, pieprz, cukier i część posiekanego koperku. Marynatą obłożyć cebulę i odstawić na 10 minut. Wyjmij mięso i cebulę z lodówki.
Każdy kawałek mięsa zawinąć w roladkę i ułożyć na niej cebulę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Przygotowane roladki zanurzać w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso należy zdjąć z patelni. Posiekać cebulę i usmażyć na tej samej patelni co roladki. Przed smażeniem cebuli należy umyć patelnię. Dzięki niej sos szybko zgęstnieje, jeśli zostanie na niej mąka.
Gdy cebula będzie już zeszklona, dodaj na patelnię śmietanę. Dodaj jeszcze kilka łyżek mąki i po łyżeczce mielonego pieprzu. Aby zagęścić sos, dodaj pozostały posiekany koperek. Aby rozrzedzić sos, można dodać trochę wody. Można dodać więcej mąki, jeśli sos jest zbyt gęsty.
Dodaj sos do roladek i zwróć je na patelnię. Sos powinien całkowicie przykryć roladki. Gotuj sos w rondlu przez około 40 minut. 40 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie i wchłonie smaki cebuli i pozostałych przypraw.
Comments are closed.