Mięso marynowane z cebulą – każdy na moich urodzinach się zajadał. Lepsze niż jakakolwiek kiełbasa

Zobacz, czy mięso nadaje się już do wyjęcia. Natnij je i sprawdź, czy jest czerwone – jeśli tak, nadal gotuj. Jeśli jednak wydobywa się z niego przezroczysty płyn, mięso jest gotowe.

 

 

W osobnym naczyniu wymieszaj wodę, oliwę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, łącznie z solą i cukrem. Cebulę poszatkuj w krążki lub w półkrążki. Mięso wyjęte z wody również pokrój w niezbyt grube plastry.

 

 

W misce układaj na zmianę mięso i cebulę. Oblej całość marynatą ziołową i szczelnie przykryj – na przykład folią spożywczą.

Odstaw do lodówki na kilka godzin – nawet na całą noc. Ale przynajmniej na 4 godziny – i przez ten czas, co godzinę, wymieszaj delikatnie mięso.

 

 

Po wyjęciu wyłóż mięso na dekoracyjnym talerzu i użyj świeżych ziół do ozdobienia i nadania aromatu. Papryczkę chili przekrój wzdłuż i pozbądź się nasion. Rozdrobnij ją nożem i posyp wieprzowinę.

Wskazówki:

Zamiast wieprzowiny możesz użyć wołowinę. Nie każdy przepada za intensywnym smakiem i zapachem kolendry.

Możesz zamienić ją na nać pietruszki, bazylię, koperek lub inne ulubione zioła. Sok z cytryny z powodzeniem wymienisz na sok z limonki.

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!