Przepis na mięso rozpływające się w ustach. Palce lizać.

Unikatowy przepis na wyborne mięso, który pokochasz już po pierwszym przygotowaniu.

Dzięki niemu mięso będzie soczyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Co ważne, przepis jest przy tym naprawdę prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Rodzina już zawsze będzie prosić o przyrządzenie mięsa w ten sposób!

Do przygotowania wyjątkowo kruchego, delikatnego mięsa należy naszykować następujące składniki:

  • 2kg mięsa (może być to łopatka wieprzowa)
  • sok z połówki cytryny
  • 100ml sosu sojowego
  • 100ml wody
  • 25g ulubionych przypraw
  • sól do smaku

 

 

Przygotowanie soczystego mięsa należy zacząć od wlania do miski wody, soku z cytryny oraz sosu sojowego. Do mikstury dodajemy przyprawy, całość dobrze mieszamy.

Następnie umyte mięso umieszczamy w specjalnej torbie na żywność, do której wlewamy także marynatę. Palcami rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni mięsa, po czym związujemy torbę i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.

Po tym czasie schłodzone, przesiąknięte marynatą mięso należy obwiązać sznurkiem, umieścić w folii do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Mięso powinno piec się w tej temperaturze przez ok. 2,5 godziny.

Po upieczeniu mięso należy ponownie odstawić do lodówki na noc. Przed spożyciem należy pamiętać o usunięciu sznurka – tak przygotowane danie nadaje się już bezpośrednio do spożycia, w formie dodatku do ziemniaków i surówki bądź doskonałego składnika kanapek czy zapiekanek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!