Mięso w stylu kapitańskim: Smak mile zaskoczył mnie i gości. Hit w mojej kuchni

Być może część z nas słyszała o słynnym „mięsie w stylu kapitańskim”. Krąży jednak wiele pozmienianych przepisów w których króluje mięso ułożone warstwami z dużą ilością majonezu.

Nie jest to jednak najlepszy wybór gdyż dodatek ten często dominuje nad smakiem mięsa i nie powinien być poddawany obróbce termicznej.

 

Przedstawimy zatem oryginalną recepturę, w której majonez zastępuje beszamel. Z pewnością zasłuży ona na uznanie każdego smakosza!

Składniki (na cztery porcje):

  • 0,5kg mięsa – zalecamy wołowinę lub wieprzowinę
  • 10dag twardego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Składniki potrzebne do sosu:

  • 250ml mleka
  • 5dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!