Mięso w stylu kapitańskim: Smak mile zaskoczył mnie i gości. Hit w mojej kuchni

Pierwszym krokiem powinno być obranie ziemniaków i ugotowanie ich (koniecznie na półtwardo) w lekko osolonej wodzie. W czasie gotowania możemy z kolei wziąć się za przygotowanie sosu. Na początku należy w rondelku rozpuścić masło z dodatkiem mąki. Przez cały czas mieszając, by zapobiec tworzeniu się grudek lub przypaleniu.

 

Biała piana, która po czasie zacznie pojawiać się na powierzchni będzie dla nas sygnałem, że czas do mieszaniny dodać mleko oraz sól. Sos podgrzewaj aż doprowadzisz do wrzenia, następnie zestaw z ognia. Mięso pokrój na kawałki, cebulę w pierścienie, a ziemniaki w plastry. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

Po przygotowaniu wszystkich składników formę do pieczenia (najlepiej naczynie żaroodporne) dokładnie wysmaruj olejem roślinnym. Ułóż w niej warstwę cebuli, w drugiej kolejności przyprawione mięso oraz ziemniaki.

 

Wszystko zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Piecz 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!