Najsmaczniejsze faworki – Absurdalnie łatwe i ekspresowe w przyrządzeniu. Ich smak jest tak zachwycający, że znikają z talerzy w mgnieniu oka.

To są niewątpliwie najdoskonalsze i najprostsze chruściki, jakie miałam okazję smakować, a ich przygotowanie zawsze bazuje na tym niezawodnym przepisie.

 

 

Przepis na chruściki na bazie kwaśnej śmietany odkryłam w mocno zniszczonym zeszycie z przepisami mojej babci. Przygotowuję je według tych wytycznych od długiego czasu, a moja rodzina jest nimi oczarowana. Koniecznie musisz spróbować!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki rumu
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • olej do smażenia

 

DO POSYPANIA:

  • cukier puder

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W obszernej misce, połącz wszystkie składniki ciasta i wyrób gładkie, jednolite ciasto.

 

2. Rozwałkuj ciasto na blat przygotowany poprzez posypanie go mąką i wytnij z niego prostokąty o dowolnych wymiarach. W środku każdego z nich zrób nacięcie i przeciągnij przez nie jedną część ciasta.

 

3. Smaż na gorącym oleju na patelni z głębokim dnem, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.   Gotowe!

 

 

Przed podaniem, obowiązkowo obsyp chruściki cukrem pudrem. Jestem pewna, że najmłodsi z twojej rodziny już nie mogą się doczekać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!