Przygotuj roztwór sody w proporcji 1 łyżka stołowa sody na 10 litrów ciepłej wody. Stosuj ten nawóz raz na 10 dni podlewając roztworem sody przede wszystkim liście. Kurację sodą najlepiej przeprowadzać wieczorem, z wykorzystaniem ciepłej wody.
Wskazane proporcje mają na celu poprawę zbiorów i kondycji uprawianych warzyw. W celach leczniczych należy stosować wyższe stężenie sody, które może zaszkodzić zdrowej roślinie.
Jest to sposób tani i łatwo dostępny.
Soda pozytywnie wpływa na wielkość zbiorów, wydłuża też okres plenności roślin.
Poprawia smak wyhodowanych warzyw.
Nadaje liściom soczystego, jasnozielonego koloru.
Zapobiega więdnięciu i żółknięciu liści i pędów.
Chroni roślinę przed chorobami grzybiczymi.
Odstrasza i pomaga zwalczać szkodniki.
Jest to sprawdzony, bezpieczny środek stosowany od wielu lat.
Comments are closed.