Pachnący kapuśniak z mięsem – To pyszne danie, które można delektować się bez cienia wyrzutów sumienia i przy okazji pozbyć się niechcianych kilogramów.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że zupy są zdrowe i powinniśmy je spożywać jak najczęściej. Odkryłam przepis na ten fantastyczny, pachnący i sycący kapuśniak w starym notatniku mojej babci, która miała zwyczaj zapisywać swoje ulubione przepisy na zdrowe, domowe przetwory, potrawy i pyszne wypieki.

Muszę przyznać, że kiedy po raz pierwszy podałam tę zupę swojej rodzinie na obiad, od pierwszego łyka wiedziałam, że to danie będzie nam towarzyszyć na stałe. Jeden niezwykły i specjalny składnik sprawia, że zupa jest łagodna, aromatyczna i sycąca, a także naturalnie oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia naszą odporność.

 

Kapuśniak przygotowany według tego przepisu ma też wyjątkowy smak, którego nie da się łatwo zapomnieć.

 

SKŁADNIKI:
  • Wieprzowina 900 g
  • Kiszona kapusta 500 g
  • Ziemniaki 500 g
  • Boczek 200 g
  • Marchew 200 g
  • Korzeń pietruszki 100 g
  • Seler 100 g
  • Cebula 3 sztuki
  • Kasza jaglana 40 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Świeża pietruszka 20 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść i przełóż chude mięso wieprzowe do dużego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę, następnie zmniejsz ogień i dodaj 1 marchewkę i 1 cebulę.

2. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie wyjmij mięso z garnka.

 

3. Pozostałe warzywa: marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obierz, następnie pokrój na kostkę i lekko podsmaż na patelni z masłem lub smalcem.

4. Opuść kiszoną kapustę, odciśnij i gotuj na małym ogniu, dodając stopniowo wcześniej przygotowany bulion mięsny. Tymczasem przygotuj tajny składnik tej unikalnej zupy: w blenderze, wymieszaj boczek z czosnkiem i świeżą pietruszką.

5. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój na kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź ugotowane ziemniaki i dodaj do garnka z kapustą, razem z kaszą jaglaną i wcześniej podsmażonymi warzywami.

6. Na koniec, dodaj pokrojone, wcześniej ugotowane mięso, liść laurowy i jeśli to konieczne, dopraw solą. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw przykryty garnek na 20–30 minut. Voila!

 

 

Taki kapuśniak najlepiej smakuje podany z odrobiną śmietany i ozdobiony posiekanymi, świeżymi ziołami, a także podany z kromką świeżego chleba. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!