Grzyby z warzywami z piekarnika? To świetny pomysł na lekką kolację, dodatek do obiadu albo idealne uzupełnienie dla grillowanych mięs lub ryb!
Warzywa przygotowane w taki sposób są zdecydowanie mniej tłuste niż smażone na patelni, a ich przygotowanie jest mniej kłopotliwe. Zamarynowane warzywa z pieczarkami wykładasz na blachę, wsuwasz do piekarnika i po pół godzinie aromatyczne danie jest gotowe!
Warzywa i grzyby na potrawę powinny być świeże, niewielkich rozmiarów. Warzyw nie obieramy, wszystkie kroimy razem ze skórką.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2 nieduże bakłażany
- 2 pomidory (najlepsze będą malinówki)
- 3 papryki (czerwone, albo w różnych kolorach)
- 30 dkg niewielkich pieczarek
Na marynatę:
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oleju (może być rzepakowy lub inny o neutralnym smaku)
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, z papryk usuń gniazda nasienne, czosnek obierz. Cukinię i bakłażany pokrój w grubszą kostkę, pomidory w ósemki, paprykę w grubsze paski lub dość duże kawałki. Pieczarki, jeśli są małe, pozostaw w całości, większe przekrój na pół.
Przygotuj marynatę, łącząc w miseczce olej, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystkie warzywa i grzyby umieść w sporym, mocnym worku foliowym, wlej marynatę, zawiąż koniec worka.
Obracając delikatnie workiem rozprowadź marynatę równomiernie na grzybach z warzywami. Odłóż na 40 minut do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj blachę, wykładając ja papierem do pieczenia.
Po zamarynowaniu warzyw z grzybami wysyp je na blachę, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nastawionego na ok. 200 stopni. Piecz przez około pół godziny. W trakcie pieczenia możesz obrócić warzywa na drugą stronę.
Comments are closed.