Pieczone plastry wieprzowiny, wyjątkowo smaczny obiad. Domownicy zjedli wszystko w jeden dzień!

Pieczone plastry wieprzowiny to świetny pomysł na obiad. Przepis jest prosty w wykonaniu.

 

 

Składniki:

  • ser (240 g),
  • cebula (2 sztuki),
  • pomidor (1 sztuka),
  • ketchup (1 łyżka),
  • musztarda (1 łyżeczka),
  • schab wieprzowy (1 kg),
  • czarny mielony pieprz, sól do smaku,
  • śmietana lub jogurt naturalny (2 łyżki).

Sposób przygotowania:

Cebulę należy pokroić w takie pół-pierścienie. Następnie należy je włożyć do miski. Teraz dodajemy do tego majonez, sól, pieprz mielony. Wszystko mieszamy.  Kroimy pomidory na koła. W osobnej misce dodajemy śmietanę albo jogurt z ketchup oraz z musztardą.

 

 

Schab należy pokroić w plastry. Muszą mieć grubość około 1,5 cm. Mięso należy naciąć po obu stronach, tak aby powstała siatka na nim.

 

 

Teraz mięso należy doprawić z obu stron. Gotowe mięso kładziemy na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Kładziemy na to pomidora oraz cebulę.

 

 

Przykrywamy to wszystko folią i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut. Kiedy czas już będzie się kończył wyjmujemy mięso i kładziemy na samą górę ser. Następnie wkładamy potrawę do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!