Pieczony burak – zrób go w takiej postaci, a każdy zachwyci się smakiem. Hit w mojej kuchni

Pieczone buraki są bardzo fajnym pomysłem zarówno na przystawkę, jak i element głównego dania.

To prosty, a przede wszystkim zdrowy przepis, który urozmaici każdą potrawę. Z pewnością spodoba się wszystkim, którzy dbają o linię i walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Składniki, których potrzebujesz:

  • nieduże buraki – 500 g
  • czosnek — kilka ząbków
  • majeranek
  • sól oraz pieprz
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek stołowych
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe

Sposób wykonania:

Buraki dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Przygotowane warzywa kroimy w łódeczki. Bierzemy naczynie żaroodporne i wykładamy je folią aluminiową.

 

 

Czosnek obieramy i układamy wraz z burakami w naczyniu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Buraki skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni, a następnie wstawiamy do niego przykryte folią naczynie z burakami.

Po 60 – 90 minutach buraczki powinny być gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!