Pierogi z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku- cała rodzina się będzie nimi zachwycała.
Nie dawno po raz pierwszy przygotowałam pyszne pierogi z farszem ziemniaczanym oraz boczkiem, mojej rodzinie one bardzo smakują.
Wszystkim smakują te pyszne pierogi i dlatego musze je często przygotowywać. Potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Również dowiesz się jak zrobić, aby ciasto było idealne. Serdecznie zapraszam na pewno będziesz zachwycona!
POTREZBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
100-150 ml gorącej wody
-
50 g masła
-
Żółtko
-
2 jajka
-
3 szkl mąki
-
Łyżeczka soli
LISTA SKŁADNIKÓW NA FARSZ:
-
1 kg ziemniaków
-
2 cebule
-
150 g wędzonego boczku
-
Sól oraz pieprz
WYKONANIE:
1.Za pomocą tarki zetrzyj na małych oczkach obrane oraz umyte ziemniaki.
2.Obraną cebulę pokrój w kostkę, następnie zrób tak samo zboczkiem. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony boczek do momentu, aż nabierze piękny złoty kolor, następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę. Po jakimś czasie dorzuć starte ziemniaki i smaż , aż całkowicie odparuje woda oraz będą miękkie ziemniaki. Całość przypraw pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszaj, po czym odstaw, aby przygotowany farsz ostygł.
3.W miedzy czasie możesz przygotować ciasto: Do miski wbij jajka, dodaj żółtko, sól oraz masło, następnie wysp mąkę. Połącz ze sobą przygotowane składniki, potem powoli wlewaj wodę i zagniataj rękoma ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Owinięte spożywczą folią ciasto połóż na 15 minut na bok.
4.Gdy czas się skończy rozwałkuje przygotowane ciasto, jeżeli się za bardzo klei, posyp lekko blat mąką. Używając szklanki wycinaj kółka. Na przygotowanych kółkach nakładaj farsz, następnie sklejaj je jak tradycyjne pierogi.
5.W dużym garnku gotuj osoloną wodę, następnie gdy będzie już gorąca możesz wrzucać do niej przygotowane pierogi, jak zaczną wypływać to przez 3 minuty je gotuj.
6.Ugotowane pierogi okraś podsmażoną cebulką oraz boczkiem lub bezpośrednio je podsmaż na patelni. To cały przepis!
Niezjedzone pierogi przechowuj w lodówce, wtedy Ci się nie zepsują.
Comments are closed.