Placuszki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niebanalny obiad lub ciepłą kolację, kiedy nie masz już pomysłów, co przygotować, aby rodzina była syta i zadowolona.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przepis jest właśnie dla Ciebie. Zawartość farszu do nadziania placuszków jesteś w stanie dowolnie modyfikować: zamiast mięsa wołowego możesz użyć równie dobrze wieprzowiny lub drobiu, można też pofantazjować z zastąpieniem mięsa masą ziemniaczaną, serową czy też warzywną.
Przepis na placki drożdżowe z farszem wołowym.
Składniki:
- mąka pszenna: 450-500 gram
- mielone mięso wołowe: 700 gram
- kefir: 150 ml
- stopione masło: 45 gram
- cebula: pół główki
- czosnek: 2 ząbki
- olej słonecznikowy: 50 ml
- cukier: pół łyżki
- suszone drożdże: pół łyżki
- pęczek koperku lub pietruszki
- odrobina bulionu mięsnego (lub wody)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj 100 ml wody z cukrem, dodaj drożdże. Po 10 minutach do miski wlej kefir, dodaj pół łyżeczki soli, olej i 25 gram stopionego masła.
Dodaj przesianą mąkę, całość wyrób ręcznie na gładką kulę. Ciasto drożdżowe przykryj ręcznikiem lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie przygotuj farsz: posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Połącz je z mięsem, dodaj przyprawy i posiekane zioła. Wlej bulion lub dodaj odrobinę wody, całość porządnie wymieszaj. Podziel farsz na trzy równe części.
Wyrośnięte ciasto również podziel na trzy części. Z każdej z nich uformuj na blacie duży, płaski placek.
Na środku każdego placka umieść jedną z trzech części farszu. Połącz brzegi placka ze sobą nad nadzieniem i sklej, następnie obróć placki na drugą stronę.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wykładaj odwrócone placki pojedynczo na dno natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego.
Spłaszcz każdy placek dłonią, a na środku zrób mały otwór, przez który będzie widać farsz, przyspieszy to proces pieczenia.
Comments are closed.