You might also like
Ten przepis przydaje mi się zawsze, kiedy muszę zaskoczyć niezapowiedzianych gości lub kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego i zdrowego. Jest błyskawiczny, niedrogi i wyjątkowo smaczny!
1. Aby przygotować ciasto na placuszków, połącz wszystkie wymienione składniki, z wyjątkiem owoców, najlepiej w dużej misce. Twoje ciasto powinno być gęste i puszyste (gęstsze niż na naleśniki), ale nie na tyle, aby można było je formować rękami.
2. Na wcześniej oprószoną mąką dłoń nałóż jedną łyżkę stołową ciasta. Na środku umieść trochę owoców i za pomocą lekko zwilżonej drugiej dłoni, zamknij brzegi ciasta. Tak przygotowanego placuszków, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym.
3. Smaż placki na średnim ogniu, pod przykryciem. Uważaj, aby się nie przypaliły. Powinny być smażone po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki umieść na papierowym ręczniku, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
Comments are closed.