Chcesz cofnąć się w czasie i posmakować babcinego sernika. Oto przepis.

Na spód upiec i zetrzeć na tarce wierzch. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż ciasto będzie gładkie. Podziel ciasto na dwie równe części. Jedna z nich powinna być większa od drugiej. Obie części należy schłodzić w lodówce przez około godzinę.

 

Po wyjęciu ciasta z lodówki, większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno formy. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Przygotuj masę serową.

Możesz na przykład zmielić ser trzykrotnie za pomocą maszynki do mięsa. W dużej misce połącz masło i cukier z cukrem waniliowym. Po połączeniu masła i cukru dodaj do miski jajka po jednym na raz. Następnie dodawaj po kolei twaróg i cukier waniliowy.

 

Wymieszaj wszystkie składniki aż do dobrego połączenia. Dodaj do masy mąkę i sułtanki. Osobno ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy serowej. Po tym czasie masę serową rozprowadzić na spodzie upieczonego ciasta. Ciasto pociąć na paski.

Z pozostałego ciasta uformuj kratkę, a następnie posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem. Po upieczeniu sprawi to, że sernik będzie miał piękny rumiany kolor. Sernik należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Ciasto powinno pozostać w piekarniku przez około 50-60 minut.

 

Po wystudzeniu sernika można dodać do niego lukier.

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!