Genialny przepis na duszoną kapustę. Smak i aromat warzyw jest po prostu nieziemski.

Przepisy na duszoną kapustę, które z pewnością każdemu przypadną do gustu. W każdym z nich jest odpowiedni i zaskakujący smak oraz aromat warzyw!

Duszona kapusta jest to nie tylko danie tanie, ale również odpowiednio odżywcze.

Duszona kapusta z szynką i kiełbasą

Do składników, jakich będziesz potrzebował, aby przygotować duszoną kapustę z szynką i kiełbasą należy zaliczyć:

  • 700 g białej kapusty,
  • 200 ml wody,
  • 100 g wędzonej szynki,
  • 250 g kiełbasy myśliwskiej,
  • trzy łyżki oleju roślinnego,
  • jedna papryka,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • jedna łyżka cukru,
  • jedna łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • trzy liście laurowe
  • jedna łyżeczka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od posiekania kapusty, posolenia jej i odstawienia na około 10 minut. W następnej kolejności musimy rozgrzać olej w garnku i delikatnie nad nim podsmażyć kiełbaski, a następnie wyłożyć je na talerzu.

Na tym samym oleju, na którym była podsmażana kiełbasa należy poddusić delikatnie cebulę. Oczywiście cebulę należy uprzednio drobno pokroić.

 

 

Następnie należy dodać kapustę porcjami na patelnię do duszącej się cebuli. Trzeba pamiętać o dodaniu liści laurowych oraz o gotowaniu całości przez około pięć minut. Co jakiś czas trzeba pamiętać o przemieszaniu produktów.

Później wlewamy wodę, dodajemy posiekaną paprykę i dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Pięć minut przed końcem trzeba dodać cukier, koncentrat pomidorowy, pieprz, jak również kiełbaski, pokrojoną szynkę oraz koperek. Potrawę należy spożywać na gorąco.

Duszona czerwona kapusta

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!