Genialny przepis na duszoną kapustę. Smak i aromat warzyw jest po prostu nieziemski.

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy to:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • dwie łyżki masła,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • jedna łyżka octu jabłkowego,
  • dwie łyżki miodu,
  • około 7 sztuk goździków,
  • dwie łyżeczki soli oraz jedna szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności zaczynamy od przecięcia głowy kapusty na pół. Należy pamiętać, aby dokładnie usunąć wszystkie zewnętrzne liście, jak również o tym, aby odciąć łodygę. W następnej kolejności należy poszatkować kapustę.

 

 

W garnku, które posiada głębokie dno należy rozpuścić masło oraz włożyć do niego kapustę. Następnie należy wymieszać oraz dodać pozostałe składniki. Potem trzeba przykryć garnek pokrywką i zagotować.

Nie wolno zapominać o zmniejszeniu temperatury i pozostawieniu w ten sposób kapusty przez około 2,5 godziny. Kapustę wedle potrzeby należy również posolić oraz popieprzyć kolejny raz.

Pikantna kapusta duszona w piwie

Składniki:

  • 230 g mostku wołowego,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 0,5 główki białej kapusty,
  • 1 jabłko, 1 cebula,
  • 250 ml piwa,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli.

 

 

Sposób przygotowania:

Najpierw na patelni podsmażamy mostek. Usmażone kawałki wykładamy na talerz i do rondla dodajemy masło, cebulę, jabłka oraz posiekaną kapustę. I smażymy przez około trzy minuty.

W następnej kolejności wlewamy piwo, dodajemy sól, kminek, jak również pieprz i cukier. I gotujemy przez około godzinę. Następnie chwilę przed końcem dodajemy wcześniej podsmażone mięso i mieszamy.

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!