Karkówka to potrawa, która ze względu na swój głęboki i intensywny smak stanowi idealne połączenie do wielu surówek i ziemniaków. Jest to posiłek, który z pewnością znajdzie uznanie na rodzinnych uroczystościach bądź obiedzie w gronie przyjaciół. Jak przygotować karkówkę, aby wydobyć z niej najcenniejsze walory smakowe?
Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 – 1.5 cm. Następnie doprawić je solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane mięso odłożyć na kilka godzin do lodówki, aby nabrało unikalnego smaku.
Następnie należy obtoczyć karkówkę w mące i usmażyć każdy plaster z obu stron. Cebulę pokroić w talarki, natomiast pieczarki poszatkować lub skroić w dość grube paski.
W naczyniu żaroodpornym umieścić zasmażone kawałki mięsa, a następnie wyłożyć na nie cebulę z pieczarkami. Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać nim karkówkę.
Comments are closed.