Przepyszne ciasto twarogowe 'Dwa Paski’ – Smak nie do opisania. Zrobisz je w 20 min
541
Ciasto domowej roboty jest najlepszym pomysłem na zdrowy i smaczny deser. Szybką i dobrą w smaku propozycją jest ciasto z twarogiem o nazwie Dwa Paski, które nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje tylko 20 minut.
Wyjątkowy smak i oryginalny wygląd sprawi, ze wszyscy członkowie rodziny z pewnością będą zajadać się tym ciastem.
Wymagane składniki:
300 gram kruchych ciastek (mogą być to herbatniki, krakersy lub pierniki)
250 gram sera twarogowego
250 gram śmietany
100 gram cukru białego
łyżka stołowa żelatyny
75 ml wody
czekolada mleczna do dekorowania
Przygotowanie:
Żelatynę wsypujemy do miski, dodajemy wodę, a następnie odstawiamy na kilka minut. Mieszankę wlewamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy twaróg i śmietanę, a następnie całość miksujemy aż do uzyskania konsystencji kremu.
Do miski z kremem dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy. Układamy kruche ciastka na dnie foremki i zalewamy je uzyskaną masą.
Na kremowej masie układamy kolejną warstwę ciastek i kolejny raz ją zalewamy, robimy tak do uzyskania trzech warstw.
Przygotowane ciasto dokładnie przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na całą noc. Po wyjęciu ciasto będzie gotowe do spożycia.
Aby nasze ciasto wyglądało jeszcze lepiej, możemy udekorować je czekoladą startą wcześniej na tarce. Dla urozmaicenia przepisu możemy także stworzyć ciemny krem, który uzyskamy po dodaniu odrobiny kakao. Smacznego!
Comments are closed.