You might also like
Łatwy w zrealizowaniu przepis wymaga wyłącznie kilku podstawowych składników i uwzględnia kilka propozycji podania. Choć przygotowanie placków nie pochłania wiele czasu, ich pyszny smak pozostaje w pamięci na długo!
Daniem można się rozkoszować zarówno w wersji „na sucho”, jak i z nadzieniem. Placki świetnie komponują się między innymi z duszoną kapustą, grzybami, puree ziemniaczanym, szynką z serem, kiełbaską, czy twarogiem.
Kefir wymieszaj z sodą. Dodaj jajko i olej roślinny. Do płynnej masy wsyp przesianą mąkę. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jej nieco więcej, by całość miała lepką konsystencję.
Ciasto podziel na 8 lub 9 części. Kawałki posyp mąką, a następnie rozwałkuj (grubość około 1 cm). Na środku placka umieć kleks z farszu. Możesz do tego użyć łyżki. Połącz ze sobą krawędzie ciasta, a następnie delikatnie dociśnij je dłonią.
Umieść placki na rozgrzanej patelni i smaż na oleju roślinnym do momentu, aż placki nabiorą złocistego koloru. Smaż pod przykrywką. Ciepłe placuszki posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem.
Comments are closed.