Pyszna rolada z kurczaka bez pieczenia. Każdy na przyjęciu się zajadał- nic dla mnie nie zostało.
Rolada to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co, jeśli do jej przygotowania nie będziesz musiała używać piekarnika?
Święta to czas, w którym chcemy, żeby wszystko było idealne i eleganckie. Przede wszystkim dania znajdujące się na świątecznym stole. Warto wtedy zaserwować mięso, a jak wiadomo, najlepiej wyglądają i smakują mięsne rolady. Jednak ich przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga długiego pieczenia.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszną roladę z kurczakiem, do której przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.
Najpierw musisz zaopatrzyć się w produkty, które są poniżej, chociaż pewnie większość z nich masz w swojej kuchni.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 100 g sera śmietankowego, miękkiego,
- 4 łyżki zielonego groszku,
- 6 dużych pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki orzechów włoskich,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz,
- ulubione przyprawy i zioła do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, groszku oraz ryżu. Oczywiście w osobnych garnkach. Następnie ugotowany i ostudzony filet z kurczaka posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do niego przyprawy, ugotowany i ostudzony groszek oraz śmietankowy serek. Wszystko musisz dokładnie wymieszać, ponieważ jest to podstawa naszej rolady.
Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz czosnek podsmaż na patelni, używając do tego oliwy z oliwek. Obierz pieczarki, również posiekaj i wrzuć na patelnię razem z cebulą i czosnkiem. Smaż do momentu całkowitego wyparowania wody z grzybów. Do ostudzonego ryżu dodaj zawartość patelni i wszystko zmiel blenderem.
Na folii aluminiowej wyłóż równomiernie mięsną masę na grubość około 1,5 cm. Kolejna warstwa to pieczarkowe nadzienie, a później już tylko trochę zmielonych orzechów włoskich i ulubione zioła. Tak przygotowaną mięso zawiń w folię aluminiową, tak by powstała rolada.
Comments are closed.