Pyszna Sałatka Wielowarstwowa „Gość przy stole”. Pyszna w smaku, zaskoczy nie jednego gościa

Obraną cebulę kroimy w pół-pierścienie i wrzucamy do miski. Cukier, sól, wodę i ocet jabłkowy dodajemy do miski z cebulą i całość dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki odstawmy na około 10-15 minut.

Filet z kurczaka należy ugotować, ostudzić i pokroić na nieduże kawałeczki. Nasz pęczek ziół dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy na drobno.

Marchewkę również gotujemy i studzimy, ale nie krójmy, tylko zetrzyjmy ją na grubej tarce. Ugotowane i ostudzone jajka rozdzielamy na białka i żółtka – białka zetrzyjmy na tarce z grubymi oczkami, a żółtka na tarce z małymi. Twardy ser również ścieramy na drobnej tarce z małymi oczkami.

Teraz przyszedł czas na formowanie naszej sałatki (do formowania przydać się może nieduża blaszka w kształcie pierścienia).

Układanie warstw zacznijmy od kurczaka, którego po ułożeniu na dnie blaszki smarujemy niegrubą warstwą majonezu. Teraz użyjmy części naszych ziół – przykrywami nimi kurczaka z majonezem.

 

 

Po odcedzeniu zamarynowanej cebuli układamy ją jako kolejną warstwę i smarujemy majonezem. Na cebule kładziemy ugotowane marchewki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i ponownie przykrywamy warstwą majonezu.

Odsączoną kukurydze rozprowadzamy jako kolejną warstwę sałatki, nie zapominając o posmarowaniu jej z wierzchu majonezem. Kilka ziaren zostawmy na finalną dekorację całości.

 

 

Ułóżmy następne warstwy w następującej kolejności:

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!