Jak zrobić pyszną Sałatkę Dunajską – na prośbę rodziny zrobiłam więcej słoików. Super smak!

Przepis na sałatkę Dunajską, którą z pewnością każdy z nas pamięta z dzieciństwa.

Sałatka Dunajska jest to prosty oraz bardzo szybki przepis, który z każdemu podniebieniu przypadnie do gustu. Sałatka ta to połączenie warzyw oraz odpowiedniej marynaty.

Świetnie nada się na różne świąteczne okazje, ale również jako potrwa dnia codziennego. Zapraszamy!

Do składników, które będziesz potrzebował, aby przygotować tą sałatkę należy zaliczyć takie produkty jak:

  • 2 kg papryki,
  • 2 kg cebuli,
  • 2 kg marchewki,
  • 2 kg pomidorów,
  • 400 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 ml octu,
  • 360 g cukru oraz dwie łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Jeżeli chodzi o sposób przygotowania sałatki Dunajskiej to w pierwszej kolejności należy zacząć od obrania cebuli, marchewki oraz papryki. Następnie należy pokroić w plastry pomidory, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę i paprykę trzeba pokroić w pierścienie.

 

 

Potem należy przejść do wrzucenia wszystkich przygotowanych w ten sposób warzyw do dużej miski i wymieszaniu z nimi oleju, cukru oraz soli. Gdy wszystkie składniki zostaną ze sobą wymieszane to trzeba odstawić je na około godzinę.

 

 

Po upływie tego czasu należy przełożyć sałatkę do rondla i gotować ją na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Następnie należy włożyć w taki sposób ugotowane warzywa do słoików, zakręcić ich pokrywki oraz postawić je do góry dnem na całą noc pod ciepłym kocem. Sałatka ta może być długo przechowywana.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!