Sałatka Dunajska jest to prosty oraz bardzo szybki przepis, który z każdemu podniebieniu przypadnie do gustu. Sałatka ta to połączenie warzyw oraz odpowiedniej marynaty.
Jeżeli chodzi o sposób przygotowania sałatki Dunajskiej to w pierwszej kolejności należy zacząć od obrania cebuli, marchewki oraz papryki. Następnie należy pokroić w plastry pomidory, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę i paprykę trzeba pokroić w pierścienie.
Potem należy przejść do wrzucenia wszystkich przygotowanych w ten sposób warzyw do dużej miski i wymieszaniu z nimi oleju, cukru oraz soli. Gdy wszystkie składniki zostaną ze sobą wymieszane to trzeba odstawić je na około godzinę.
Następnie należy włożyć w taki sposób ugotowane warzywa do słoików, zakręcić ich pokrywki oraz postawić je do góry dnem na całą noc pod ciepłym kocem. Sałatka ta może być długo przechowywana.
Comments are closed.