„Minutka” wykonana jest z dodatkiem dżemu, wygląda słodko i niezwykle apetycznie. Jest idealne do kawy lub herbaty, a jego wykonanie jest banalnie proste. Ciasto jest miękkie i delikatne, a jego wykonanie niezwykle proste.
Mąkę przesiać przez sitko. Do osobnej misce zetrzeć masło, tarką o grubych oczkach. Następnie zmieszać oba składniki ze sobą, i utrzeć rękami, tak by powstały „okruchy”.
W osobnej misce wymieszać jajo, cukier i śmietanę, za pomocą trzepaczki wszystko wymieszać, aż powstanie biała piana. Do tej mieszanki dodać sól i sodę.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować cienko, na grubość 4-5mm, pokrój na kwadraty o boku około 5cm. Na środek każdego z kwadratów połóż dżem.
Końce kwadratu, które są względem siebie przeciwległe złącz. Blachę posmarować tłuszczem roślinnym, położyć na nie po kolei wszystkie ciasteczka. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stC, i piec ciasta przez 10-15 minut.
Comments are closed.