W 15 minut zrobisz to pyszne ciasto waflowe gotowe. Wygląda niesamowicie, smakuje obłędnie

Ciasto waflowe jest niezwykle szybkie w wykonaniu.

Wystarczy na nie przeznaczyć bowiem kwadrans, aby cieszyć się pysznym smakiem deseru, który będzie pasował do popołudniowej kawy. Można je również zapakować na wynos i mieć do pracy bądź szkoły.

 

 

Składniki:

  • 2 większe wafle,
  • 350 g ulubionego dżemu,
  • 250 g herbatników – 24 sztuki,
  • 100 ml wody,
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 50 g czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 150 g mielonych herbatników,
  • po 50 g białej i gorzkiej czekolady – do dekoracji,
  • bita śmietana – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

Wafle posmarować warstwą ulubionego dżemu, a na jednym z nich ułożyć herbatniki. Wlać do garnka 100 ml wody i wsypać 100 g kryształu.

Gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle mieszając. Później dodać masło, kakao oraz czekoladę.

Wszystkie składniki razem dokładnie połączyć ze sobą. Na koniec wsypać jeszcze zmielone wcześniej orzechy włoskie oraz pokruszone herbatniki.

 

 

Przygotowaną masę rozsmarować na herbatnikach i znów przykryć je kolejną warstwą herbatników. Tę kolejną warstwę zakryć waflem z dżemem, który był odstawiony na samym początku.

Dobrze jest, aby na przygotowanym deserze położyć coś cięższego, żeby warstwy scaliły się ze sobą. Umieścić szybkie ciasto w lodówce na około 3 godziny.

W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji. Wystarczy połamaną białą czekoladę umieścić w rondelku i dodać do niej śmietankę.

 

 

Czekolada musi się stopić. Ciemną czekoladę natomiast rozpuścić i dodać do niej bitą śmietanę.

Udekorować i już można podawać gościom!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!