Kochani! W dzisiejszym wpisie proponuję Wam przepis na trójwarstwowe ciasto, które zadowoli smakoszy suszonych moreli i śliwek, zrób je, a nie pożałujesz.
Zapach nadzienia ze śliwek i moreli przeniesie Cię w twojej wyobraźni do ciepłych krajów, w których tych owoców znajdziesz na pęczki.
Ciasto może być bardzo dobrym deserem do kawy lub herbaty, wygląda wspaniale, więc nie ma na co czekać, zaczynajmy!
Składniki:
- Wsyp 3 szklanki mąki
- Następnie dodaj 200 g masła
- Wlej 100 ml mleka
- Potem dodaj 60 g cukru
- Weź proszek do pieczenia i wsyp 1 łyżeczkę
- Teraz dodaj trochę soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- Daj 2 cytryny
- Wsyp 250 g suszonych moreli
- i potem dodaj 250 g suszonych śliwek
- Wsyp 6 łyżek cukru oraz 1 łyżkę mąki
PRZYGOTOWANIE
Przyrządź nadzienie, krojąc cytrynę na 4 części i zmiel je w maszynie do mielenia mięsa. Natomiast suszone morele i śliwki posiekaj.
Wsyp cukier i łyżkę mąki do cytryny i wymieszaj. Aby zrobić ciasto, zetrzyj zimne masło z mąką, tak aby utworzyły się okruchy.
Następnie Odłóż dwie łyżki okruchów, aby potem posypać nimi ciasto. Teraz dodaj cukier, wsyp proszek do pieczenia i sól.
Teraz możesz Wymieszać i nie zapomnij o wlaniu mleka. Zrób ciasto, tworząc z niego kulkę. Następnie połóż ciasto na stole, który należy wcześniej posypać mąką.
Z tak otrzymanego ciasta zrób rulon i podziel go na cztery części. Postaraj się zrobić to w taki sposób, żeby jedna z części była trochę większa od pozostałych.
Teraz już możesz rozwałkować większą część ciasta i włożyć ją do naczynia, w którym ciasto będzie pieczone. I jeszcze jedna ważna rzecz, zrób boki formy, pamiętając o wcześniejszym natłuszczeniu jej kawałkiem masła. Formę możesz przykryć również pergaminem.
Teraz zajmijmy się dolną warstwą ciasta ułóż na niej śliwki. Następnie rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i włóż je do formy, tak aby powstała kolejna warstwa, ugniataj naciskając krawędzie, połóż morele, rozmieszczając je na całej powierzchni.
A teraz połóż trzecią warstwę zakrywając poprzednią warstwę suszonych moreli, dalej rozprowadź nadzienie z cytryny i przykryj je ostatnim kawałkiem.
Aby ciasto miało lepszy smak możesz posypać je okruchami. Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 lub 50 minut.
Comments are closed.