Pyszny delikatny deser kremowy w 5 minut. Dozwolony nawet przy diecie.

Na pewno mieliście okazję w swoim życiu kosztować Panna Cottę lub jej konkurenta kremu bawarskiego. Obydwa desery są zachwycające, obłędne w smaku i niestety – bardzo kaloryczne.

Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na deser, który smakiem dorównuje swoim włoskim i bawarskim kuzynom ale jest znacznie mniej kaloryczny i do tego gotowy w 5 minut. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier wedle uznania
  • 3 żóltka
  • 300 ml śmietany
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny

 

Zaczynamy:

Żółtka z cukrem za pomocą miksera aż do otrzymania jasnej masy (ja dodaję 2 łyżeczki cukru na jedno żółtko ale dopasuj ilość według siebie) i wstaw na niewielki ogień. Wlewaj cienką strużką mleko do garnka i cały czas mieszaj uważając aby masy nie zagotować.

Śmietanę ubij mikserem z ekstraktem waniliowym (możesz ją zastąpić jogurtem dzięki czemu deser będzie wersją „light”). Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i wlej ją do mlecznej mieszanki i wymieszaj.

Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz obydwie mieszanki. Tak przygotowany krem możesz rozlać bezpośrednio do kokilek lub kieliszków, w których zamierzasz go podać, lub zostawić w jednym większym naczyniu i pokroić go po stężeniu.

W wybranym wariancie włóż deser do lodówki i po kilku godzinach ciesz się jego smakiem bez szkody dla figury!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!