Pyszny deser bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… kolejny deser, który warto zapisać.

Prosty przepis na przepyszny deser.

Przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut, nie musisz nawet używać piekarnika, a deser zachwyci Cię smakiem.

 

 

Składniki:

  • 40 herbatników,
  • 50 dkg twarogu,
  • 8 dkg puddingu bez gotowania,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 160 ml mleka,
  • 375 ml śmietany.

Opcjonalnie:

  • 15 dkg czekolady,
  • 10 dkg startej białej czekolady,
  • 150 ml śmietany 30%.

Sposób przygotowania:

Przygotuj blachę o wymiarach 20 × 30 cm. Herbatniki namocz przez kilka sekund w mleku. Następnie ułóż pierwszą warstwę herbatników na dnie blachy.

Do miski wrzuć twaróg i wymieszaj z cukrem pudrem. Do osobnego naczynia wlej śmietanę, następnie dodaj pudding w proszku i mleko. Składniki dokładnie ubij, aż powstanie jednorodna masa.

 

 

Na zmniejszonych obrotach miksera dodaj przygotowany wcześniej twarożek z cukrem i ubijaj, aż do połączenia wszystkich składników.

Gotowy krem podziel na dwie równe części. Pierwszą połowę równomiernie wyłóż na ułożonej w formie warstwie herbatników.

Ponownie namocz kolejne herbatniki w mleku i ułóż na wyłożonym kremie. Pozostałą część masy wyłóż jako kolejną warstwę ciasta, a następnie ułóż ostatnią warstwę namoczonych herbatników.

Całość możesz polać polewą według uznania. Wymieszaj trzepaczką czekoladę z gorącą śmietaną i polej na wierzch ciasta.

Gotowe ciasto przechowuj w lodówce przez kilka godzin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!