Pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego – Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak nieziemski

Znudził Ci się tradycyjny sernik? A może po prostu lubisz tradycyjne ciasta przygotowane w nietradycyjny sposób?

Bez względu na to, jaka jest Twoja odpowiedź, ten sernik zdecydowanie podbije Twoje serce i kubki smakowe. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak nieziemski!

Składniki:

  • 1kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • puszka mleka skondensowanego
  • cytryna
  • 100ml śmietany 36%
  • sól

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy skórkę cytryny na tarce, a następnie wyciskamy z niej sok. Żółtka miksujemy, do uzyskania gładkiej masy, z serem, dwoma opakowaniami budyniu, mlekiem skondensowanym oraz skórką i sokiem z cytryny.

Białka ubijamy z solą jak na bezę. Powinny być sztywne, a po obróceniu miski nic nie powinno z niej kapać. Ubite białka dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy nasze ciasto do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy go ponownie na około 40 min.

 

 

Po upieczeniu ciasta nie wyciągamy go z piekarnika. Wyłączamy go i jedynie uchylamy drzwiczki aż do ostygnięcia. Dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Kiedy ostygnie możemy go wyciągnąć, posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub zostawić go tak jak jest, wszystko zależy od Twoich preferencji.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!