Obierz marchewki, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć startą wcześniej marchewkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż stanie się ona miękka, a potem zostaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli oraz sokiem z cytryny do utrzymania sztywnej piany. Żółtka ubij z kurkumą, solą oraz innymi przyprawami. Delikatnie i powoli dodaj zmieszane białko i żółtko do ciasta, a całość wymieszaj. Na tym etapie przygotowań ciasto powinno być lekkie oraz puszyste.
Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem, a następnie posmaruj go masłem, aby ciasto nie przykleiło się do pergaminu. Ważne jest, aby blacha miała maksymalnie 0,5 cm grubości. Wylej ciasto do przygotowanej blachy, a następnie piecz je w 180 stopniach przez 15-20 minut.
W czasie, kiedy w piekarniku piecze się ciasto, przygotuj nadzienie, którym je wypełnisz. Jeśli przygotowujesz słone nadzienie, wymieszaj ser, zioła, sól oraz posiekany czosnek. Jeśli jednak przygotowujesz farsz na słodko, zacznij od zalania rodzynek wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut. Po upływie czasu odcedź rodzynki i w razie potrzeby osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie wymieszaj je z serkiem, cukrem oraz wanilią.
Upieczone ciasto wyjmij z blachy i umieść je na folii spożywczej tak, aby pergamin znajdował się na górze. Delikatnie i ostrożnie zdejmij papier tak, aby nie pokruszyć ciasta. Równomiernie rozprowadź przygotowane nadzienie na cieście, a następnie za pomocą folii zwiń w rulon.
Comments are closed.