Śledź w oleju z cebulką – Rozchodzi się w tempie błyskawicznym, równie prędko, jak jest możliwe jego przyrządzenie. Ta niezrównana kompozycja smaków jest absolutnie niepodrabialna.

Czy istnieje coś smaczniejszego, niż wyśmienity śledź zanurzony w oleju, który góruje na naszym uroczystym stole? Nie jestem przekonana… Przyrządzony na ten właśnie sposób, nie ma konkurencji i od długiego już czasu oczarowuje moją rodzinę i przyjaciół tak samo jak w momencie debiutu.

 

Potrzeba jedynie kilku kluczowych składników i produktów najwyższej jakości, by bez trudu i szybko stworzyć idealne danie, w którym ryba jest absolutną gwiazdą. Wypróbuj i przekonaj się na własnej skórze!

 

SKŁADNIKI:
  • 7 sztuk matiasów,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki octu o stężeniu 10%,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego oraz dodatkowa porcja do zalewy śledzi.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Namocz matiasy w wodzie na okres dwóch godzin. Potem, wymień wodę na świeżą, dodaj 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw śledzie do moczenia na kolejne 2 godziny.

 

2. Taka podwójna kąpiel sprawi, że matiasy zyskają wyrazisty, ale zrównoważony smak, a ocet nie będzie zbyt dominujący.

 

3. Po tym czasie, pokrój ryby na mniejsze części i układaj w słoiku na przemian z cebulą, która powinna być pokrojona w pióra. Następnie, zalej wszystko olejem tak, aby całkowicie przykryć śledzie.

 

4. Szczelnie zamknij słoik i odłóż do lodówki na całą noc, aby matiasy dobrze nasiąkły zalewą.   I gotowe!

 

Niesamowity śledź w oleju z cebulą, doskonale dopełni każdą świąteczną ucztę swoją wyrafinowaną nutą smakową. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!